És un fet, que part de l’economia andorrana guarda relació amb el comportament del mercat espanyol. En conseqüència, podríem dir que dins de l’àmbit de la digitalització, som el reflex del país veí fa dos anys.
El difícil camí de transformar una empresa en un ésser digital va néixer fa pocs anys, en forma de petits objectius dins els plans estratègics de les grans companyies. Poc a poc les Pimes es van anar sumant a la revolució digital, i actualment a Espanya el 70% de les empreses amb més de deu treballadors tenen presència a Internet, ja sigui en xarxes socials, pàgina web corporativa o e-commerce. Tot i així no és suficient, ja que el fet de transformar la manera de fer les coses per adaptar els processos digitals de manera transversal dins d’una empresa, sense aturar cap de les tasques del seu funcionament diari és complicat.
A Andorra actualment estem en la fase en què les Pimes comencen a dur a terme projectes de digitalització. Però, igual que Espanya, són projectes focalitzats en un o dos departaments, en canvi, el procés de transformació digital ha de ser integral, ha de tenir la visió d’adaptar a la nova era de la informació totes les ares d’una empresa, des de la logística de proveïdors fins a la fidelització del client.
Al juliol de 2021, Andorra Digital va presentar el Programa de Transformació Digital (PdTDA), enllaçat amb el Pla Estratègic H23 per aconseguir una transformació digital necessària per Andorra.
- Ocuparia la posició 25 d’Europa en l’índex DESI de maduresa digital, per darrere de Portugal, Polònia o Xipre.
- Menys del 5% dels tràmits existents amb l’Administració Pública poden ser cursats de forma telemàtica.
- Un 53% de les empreses del País NO disposa d’un full de ruta per a la transformació digital
- El 96% de les empreses considera que menys d’un 30% de la seva plantilla tenen capacitats adients en àmbits digitals.
Andorra, en xifres de Transformació Digital
Andorra Digital va desenvolupar un programa de transformació que impactés al país mesurant indicadors sobre tres eixos: ciutadania, teixit empresarial i administració pública. Està previst començar pel sector públic, seguint per les grans empreses i englobar també a totes les PIMES del país.
Digital Zero Codi és una companyia de recent creació, que reforça el grup de firmes situades a Andorra, que volen formar part del “Programa de Transformació Digital” d’Andorra Digital.
Tot i que Digital Zero Codi és una companyia molt jove, l’equip que la compon té una dilatada experiència en diversos àmbits de l’organització del sector bancari. Durant 25 anys han format part d’equips com ara Organització i Qualitat, Mitjans de Pagament, Negoci, Tecnologia i sistemes, Gestió de projectes (organitzatius i tecnològics); i durant els darrers 5 anys focalitzats en la Transformació Digital i l’automatització de processos troncals, així com els canvis de plataformes tecnològiques.
Aquest fet permet comptar amb una experiència aplicable a qualsevol PIME que estigui interessada a abordar un projecte de Transformació Digital, tant en l’àmbit tecnològic, com en la qualitat del servei, i la posterior Gestió del Canvi que requereix tot procés de transformació.
Digital Zero Codi té com a “objectiu” prestar els seus serveis a les PIMEs oferint un plantejament que els permeti als seus clients emprendre un projecte de Transformació Digital, i alhora interioritzar els coneixements suficients per ser autosuficients i poder ells mateixos (a través d’algun membre de la PIME) realitzar petits canvis i/o modificacions a la plataforma sense haver de dependre del proveïdor tecnològic. Els ofereix suport continu tant de Consultoria com de Desenvolupament i implantació de noves millores, i l’opció si cal, de tenir una persona perquè els presti aquest suport a temps partit. Es tracta de capacitar a les persones que formen part dels equips d’aquestes empreses per que el procés sigui efectiu i permeti un creixement acord a les necessitats del mercat.